Ryg
85 % af alle personer med rygbesvær kan trods scanninger og undersøgelser ikke få en specifik forklaring på deres smerter. Dette kan skyldes, at smerten er en kompleks tilstand, der er afhængig af meget andet end eksempelvis slidgigt eller prolaps i ryggen. Uanset årsagen til smerterne er der blandt fagfolk bred enighed om, at du kan have stor gavn af tilpasset træning. Træning virker smertehæmmende, funktionsfremmende og kan på sigt virke forebyggende på dine ryggener.
Hvis du har kraftige rygsmerter, måske endda med udstråling til ben, har du brug for at lære noget om aflastningsstillinger og hvilke øvelser, du faktisk kan og bør lave. Træning i denne fase er vigtig, dels fordi det smertefulde område har godt af at blive bevæget og brugt, og dels for at forbygge nogle af de følgevirkninger, der kommer ved at være inaktiv over længere tid. Træningen på dette hold foregår i et roligt tempo. Der er plads til dine hensyn, og vi træner uden at forværre smerterne.
RYG 1 – BASISTRÆNING
Hvis du har moderate rygsmerter og måske lidt udstråling til baller og baglår, er det vigtigt, at du kommer i gang med at træne egentlig styrke og udholdenhedstræning. Som regel vil det også være hensigtsmæssigt at lave øvelser, der forbedrer bevægeligheden i visse dele af ryggen, men samtidig forbedrer stabiliteten i andre dele af ryggen. Træningen på dette hold giver bedst udbytte, hvis intensiteten er relativ høj, men fysioterapeuten sikrer naturligvis, at der stadig tages hensyn til dig.
RYG 2 – FUNKTIONEL TRÆNING
Hvis din fysioterapeut vurderer dine rygproblemer kan mindskes ved, at træne styrke, kondition eller balance kan du med fordel træne på et af de hold der er målrettet netop dette.
Træningen på disse hold foregår ved høj intensitet og stiller store krav til deltagernes motivation. Grænsen udfordres jævnligt, men din sygdom respekteres naturligvis. Øvelserne skal ruste dig til en hverdag med job og fritidsinteresser og skal på sigt virke forebyggende på nye ryggener. For at opnå det bedste udbytte, bør du træne på dette hold en til to gange om ugen kombineret med en til to gange på Ryg 1 eller Ryg 2. Disse hold er ikke diagnosespecifikke og du træner derfor sammen med andre personer med smerter eller mindre funktionsbesvær.
STYRKEHOLD/KONDIHOLD/BALANCEHOLD
HOFTE/KNÆ/GLAD
Har du smerter eller gener i hofte og knæ, samt de tilhørende strukturer som f.eks. ledbånd og muskler vil du have gavn af at gå på denne type hold. Det er med at komme i gang med genoptræningen hurtigt uanset om symptomerne er opstået som følge af en pludselig skade, overbelastning, operation eller gigt. Træningen giver dig mulighed for at genvinde funktioner og sikre at du ikke overbelaster andre led i ben og ryg. De nyeste anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen siger MINDRE OPERATION; MERE TRÆNING.
Hvis du har knæ- eller hoftesmerter og måske begrænset bevægelighed, er det vigtigt, at du kommer i gang med at træne egentlig styrke- og udholdenhedstræning. Som regel vil det også være hensigtsmæssigt at lave øvelser, der både forbedrer bevægeligheden, stabiliteten og koordinationen i det påvirkede område. Øvelserne skal ruste dig til en hverdag med job og fritidsinteresser og skal på sigt virke forebyggende på nye smerter. Træningen på dette hold giver bedst udbytte, hvis intensiteten er relativ høj, men fysioterapeuten sikrer naturligvis, at der tages hensyn til dig.
Træningen på dette hold adskiller sig fra GLA:D ved at have frit valg af øvelser og intensitet. ALLE kan være med.
HOFTE/KNÆ
Dette hold er specielt for personer med slidgigt i hofte og knæ. På holdet trænes der efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Prøv det før du bliver opereret
GLA:D træning er et 12 uger træningsforløb hvor du bliver testet inden opstart og ved afslutning. Der laves udvalgte øvelser i et roligt tempo og fokus er på kvalitet i øvelserne. Som en del af konceptet afholder vi regelmæssigt små foredrag om hvad slidgigt er og hvad man selv kan gøre for at få det bedre.
Træningen på GLA:D hold bør være 1-2 gange om ugen og med hjemmeøvelser 1-2 gange om ugen.
GLA:D (Godt Liv med Artrose i Danmark)
PARKINSON
Progressive sygdomme i nervesystemet såsom Parkinsons sygdom fører ofte til fremadskridende funktionstab. Funktionstabet er meget afhængig af sygdommens individuelle forløb samt medicinering, men i højeste grad også af om den ramte tager ansvar for sig selv og sin sygdom. Der er ingen tvivl om, at jo tidligere du begynder fysioterapeutisk behandling og træning, jo lettere er det at forebygge følgevirkninger, – og der er heller ingen tvivl om, at det aldrig er for sent at komme i gang med behandling. Vi tester dig hver halve år, så vi kan justere din træning løbende.
Personer med diagnosen Parkinson Sygdom kan gratis gå til fysioterapeutisk træning.
Dette hold er for personer der har haft sygdommen i flere år, og som efterhånden har fået et stort behov for individuel støtte i træningen. Der trænes både styrke, smidighed og balance på dette hold. Der trænes 1 gang om ugen. Træningen foregår i et roligt tempo. Der bliver taget hensyn til dine individuelle grænser, men vi udfordrer også det, der er svært.
PARKINSON 1 – BASISTRÆNING
Hvis du ønsker at udskyde yderligere funktionstab, kan egentlig styrke- og udholdenhedstræning ofte imødegå dette. Som regel vil det være hensigtsmæssigt at lave øvelser, der forbedrer bevægeligheden, balance og koordination. Træningen på dette hold giver bedst udbytte, hvis man træner ved relativ høj intensitet 2 gange om ugen og fysioterapeuten sikrer naturligvis, at der tages hensyn til dig.
PARKINSON 2 – FORUDSÆTNINGSTRÆNING
SCLEROSE
Progressive sygdomme i nervesystemet såsom Sclerose fører ofte til fremadskridende funktionstab. Funktionstabet er meget afhængig af sygdommens individuelle forløb samt medicinering, men i højeste grad også af om den ramte tager ansvar for sig selv og sin sygdom. Der er ingen tvivl om, at jo tidligere du begynder fysioterapeutisk behandling og træning, jo lettere er det at forebygge følgevirkninger, – og der er heller ingen tvivl om, at det aldrig er for sent at komme i gang med behandling. Vi tilbyder at teste dig hvert halve år, så vi kan justere din træning løbende.
Personer med diagnosen Sclerose kan gratis gå til fysioterapeutisk træning.
Dette hold er for personer med enten et stort behov for individuel støtte i træningen eller for personer, der ”blot” ønsker at vedligeholde deres funktionsniveau. Der trænes både styrke, smidighed og balance på dette hold. Der trænes 1 – 2 gange om ugen. Træningen foregår i et roligt tempo. Der bliver taget hensyn til dine individuelle grænser, men vi udfordrer også det, der er svært.
SCLEROSE 1 – BASISTRÆNING
Hvis du ønsker at udskyde yderligere funktionstab, kan egentlig styrke- og udholdenhedstræning ofte imødegå dette. Som regel vil det være hensigtsmæssigt at lave øvelser, der forbedrer bevægeligheden, balance og koordination. Træningen på dette hold giver bedst udbytte, hvis man træner ved relativ høj intensitet 2 gange om ugen og fysioterapeuten sikrer naturligvis, at der tages hensyn til dig.
SCLEROSE 2 – FORUDSÆTNINGSTRÆNING
STYRKE
Sygdom, smerter, alder og især inaktivitet fører til tab muskelmasse og dermed kræfter. Det kan føre til, at man mister envne til, at udføre ting som man ellers plejer at kunne gøre såsom idræt, fysisk krævende arbejde, havearbejde osv. Hvis situationen varer længe og der ikke sættes ind med styrketræning kan man risikere at få problemer med helt basale funktioner som at komme op fra gulvet, ud af sengen eller en dyb stol.
Det gode ved styrketræning er, at det aldrig er for sent at komme i gang med styrketræning, uanset alder eller udgangspunkt.
På vores styrkehold træner vi kroppens store muskelgrupper med dødløft, back- og frontsquats og forskellige pres- og træk øvelser. Vi træner også isolerede muskelgrupper med supplerings øvelser for at fremskynde styrkefremgang. Træningen foregår af relativt få øvelser med høj belastning og gode pauser. ALLE kan være med, da hver person træner med den belastning der er rigtig for den enkelte uanset om man har f.eks. dårlig ryg eller et varigt handicap.
For mange vil styrkeholdet være et supplement til deres øvrige hold, men hvis din fysioterapeut vurderer at manglende styrke er dit hovedproblem er du mere end velkommen til at træne på holdet flere gange om ugen – DU BLIVER BOMSTÆRK.
Vi tester din styrke hver 8 uge for at sikre at du udvikler dig og for at kunne presse dig yderligere :o)
STYRKE
BALANCE
Desværre er dårlig balance et hyppigt forekommende fænomen som ofte er underbehandlet.
Dårlig balance er i sig selv et ubehagelig oplevelse, især hvis den er kombineret med svimmelhed, men det farligste ved dårlig balance er næsten den forhøjede faldrisiko der følge med og som kan føre til sår og/eller brækkede arme og ben.
Man kan får dårlig balance af utrolig mange grunde f.eks. virus på balancenerven, løse øresten, sukkersyge, generel svækkelse og nervebetændelse.
På vores balancehold træner alle de elementer der skal til for at optimere din balance. Vi stimulerer hud, led og muskler så de kan give bedst mulig input til din hjerne. Vi stimulerer dine balanceorganer i det indre øre og vi sikrer at du har styrken og koordinationen til at undgå at snuble og falde.
For mange vil balanceholdet være et supplement til deres øvrige hold, men hvis din fysioterapeut vurderer at manglende balance er dit hovedproblem er du mere end velkommen til at træne på holdet flere gange om ugen.
Vi tester din balance hver 8 uge for at sikre at du udvikler dig og for at kunne presse dig yderligere :o)
BALANCE
KONDITION
Det er vigtigt at bevare en god kondition gennem hele livet. Hvis din kondition daler yderligere bliver du lettere forpustet og i takt med at konditionen daler bliver det sværere og sværere at klare dagligdags gøremål.
Inaktivitet og nedsat lunge- og/eller hjertefunktion er hyppige årsager til nedsat kondition. Disse tilstande kan, hvis der trænes målrettet med fysioterapeutisk supervision, trænes op på et niveau hvor symptomerne lindres markant og livskvaliteten bedres betydeligt.
Konditionen er heldigvis meget taknemlig at træne. Næsten alle kan forvente mærke en forskel efter bare 4- 8 ugers fokuseret træning.
På vores kondihold skal pulsen op så du kan træne dit hjerte og dine lunger. Vi varierer træningen så du oplever noget nyt hver gang du kommer til træning. Træningen vil ofte være opbygget som intervaltræning d.v.s. at du laver en øvelse med relativ høj intensitet og derefter får en pause indtil din puls er faldet lidt til ro igen :o)
Vi tager hensyn til dine udfordringer så øvelser og pauser tilpasses individuelt for at sikre at alle kan være med og at alle for mest muligt ud af træningen.
to hold om ugen er forbeholdt kvinder.
For mange vil kondiholdet være et supplement til deres øvrige hold, men hvis din fysioterapeut vurderer at manglende kondi er dit hovedproblem, er du mere end velkommen til at træne på holdet flere gange om ugen.
Vi tester din kondi hver 8 uge for at sikre at du udvikler dig og for at kunne presse dig yderligere :o)
KONDI
STABILITET/MOBILITET
Stabilitet og mobilitet er i virkeligheden to sider af samme sag. Det handler om, at nogle gange skal din krop kunne være stabil det ene øjeblik og smidig det næste øjeblik. Andre gange skal en bestemt kropsdel være stabil mens en anden del skal være smidig.
Personer med smerter i bevægeapparatet har ofte problemer med at opnå eller bevare den kontrol der skal til for at kunne skifte mellem spænding og afspænding. Det får du rig lejlighed til at træne på dette hold.
På vores stabilitet/mobilitethold går muskelkontrol og smidighedsøvelser hånd i hånd. Vores træning kombinerer de bedste elementer fra fysioterapi, yoga og pilates i en cocktail hvor ro, kvalitet og godt humør er i højsæde. Vi træner på små hold så der altid er plads til at fysioterapeuten kan ændre en øvelse så den tager hensyn til dine personlige udfordringer og behov.
For mange vil stabilitet/mobilitet holdene være et supplement til deres øvrige hold, men hvis din fysioterapeut vurderer at manglende kontrol over din stabilitet/mobilitet er dit primære problem, er du mere end velkommen til at træne på holdet flere gange om ugen.
STABILITET/MOBILITET